Til toppen

Arbejder du på et kontor
eller med fysisk arbejde?

Ergonomi på kontoret

Brug for hjælp?
Kontakt vores salgsafdeling i dag!

Kontorstol

Kontorstolen skal være stabil, kunne dreje og være nem at indstille sædehøjde og sædedybde på.

Ryglænet skal kunne indstilles i højden, være vinkeljusterbart og bør være så højt, at det giver god støtte til skuldre og nakke. Samtidig skal det være så smalt, at albuerne kan bevæges bagud.

Hårdt underlag – bløde hjul. Blødt underlag – hårde hjul.

Din arbejdsstilling bliver mindre statisk, hvis du har adgang til en alternativ arbejdsstol eller varierer siddestillingen med en aflåselig vippefunktion.

Skrivebord

Skrivebordet skal være tilstrækkeligt stort til, at der er plads til alt udstyr og alle materialer samt til at aflaste arme og hænder. En dybde på mindst 800 mm anbefales til en fladskærm.

Bordet skal være let at justere i højden, så det passer til din højde. Ideelt bør det være udstyret med en elmotor, så det er nemmere at skifte mellem siddende og stående arbejdsstilling.

Der skal være god plads til ben og knæ – ingen tykke bjælker eller søjler i vejen. Med halvlys og mat bordplade undgår du at få synsforstyrrende reflekser fra lamper eller dagslys.

Arbejdspladsmåtte

Arbejdspladsmåtten skal være en aflastning, som aktiverer dine små bevægelser og stimulerer blodcirkulationen.

Den skåner ben, fødder og ryg, uanset hvilke sko du bruger.

Skærm

Skærmen skal være på en armlængdes afstand, ca. 50-80 cm inde på bordet, for at få en optimal afstand for øjet. Placer den, så den øverste kant er i øjenhøjde eller en smule lavere, så arbejdet kan udføres med nakken lige og blikket rettet noget nedad.

Ligesom skrivebordet skal skærmen placeres, så du ikke blændes eller får refleksioner i skærmen fra dagslys og lamper. Brug en dokumentholder, hvis dit arbejde skifter mellem computer og ringbind eller papir. Så belaster du ikke nakken ved at kigge ned, men holder den lige.

Tastatur

Tastaturet skal være tyndt, så man undgår, at håndleddene kommer til at sidde i en opadgående vinkel. Grundreglen er, at håndleddene altid skal være lige. Anbefalingen er maks. 3 cm fra bordfladen til oversiden af tasterne på den midterste række. Hvis tastaturet er højere end det, bør du bruge ekstra støtte til håndleddene eller have ekstra støtteflader, hvor du kan aflaste armene.

Et tip er at lære at bruge forskellige tastaturgenveje, så du kan skifte mellem at arbejde med musen og tastaturet.

Mus

Musen skal placeres inden for skulderbredde og så tilpas langt inde på skrivebordet, at hele underarmen hviler på skrivebordet eller armlænet. Arbejd afslappet med overarmene og albuerne tæt ved kroppen. Slip gerne taget om musen, når du ikke bruger den, så musklerne får lov til at hvile et øjeblik.

Musen er langt den mest almindelige type markør, men der findes alternativer! Prøv dig frem, indtil du finder en variant, der føles behagelig og har en udførelse, der passer din hånd, så dit håndled altid er lige.

Rødt område: En uegnet arbejdsområde, hvor der ikke må udføres arbejdsopgaver. Hvis der opbevares værktøjer eller arbejdsmaterialer her, skal du altid rejse dig op for at hente dem.

Gult område: Inden for komfortabel rækkevidde, men her er belastningen af skuldrene betydeligt større, så der bør kun opbevares og hentes ting her.

Grønt område: Her er belastningen af kroppen lav. Arbejd her for at undgå skader.

Ergonomi i fysisk arbejde

Stå med benene let spredte og midt for det, der skal løftes.

Tag fat i det, der skal løftes, stræk ben og hofter, og bær genstanden tæt på kroppen.

Forsøg at holde ryggen rank, og bøj i knæ og hofter. Undgå altid at bøje og samtidig dreje kroppen, når du løfter.

Stil genstanden fra dig ved at bøje i knæ og hofter. Hold hele tiden ryggen rank.

Arbejdsbord

Arbejdsbordet bør være let at justere i højden og helst udstyret med elmotor. Dels så man hurtigt kan skifte arbejdsstilling, men først og fremmest så man kan indstille i henhold til sin højde.

Mange arbejdspladser har i dag indført roterende arbejdsopgaver, hvilket betyder, at hver arbejdsstation hurtigt skal kunne tilpasses alle medarbejdere. Arbejdsbordet bør også være funktionelt udstyret med værktøj og produktionsdele lige ved hånden, så man undgå unødvendige bevægelser. Anbring arbejdsbordet, så blænding eller refleksioner fra dagslys og lamper undgås. Bruge ekstra belysning, hvis det er nødvendigt, så øjnene ikke anstrenges.

Arbejdspladsmåtte

Anbring måtter på de steder i virksomheden, hvor de ansatte står i længst tid, for eksempel foran pakkebord eller arbejdsbænke.

Fysiske job indebærer ofte ikke bare tunge løft, men også en masse bevægelse. Meget af arbejdet i løbet af dagen foregår stående, så man let kan bevæge sig langt med sin arbejdsstation eller til andre dele af arbejdspladsen. Uanset skoene indebærer dette stor belastning af ben og fødder, og en arbejdspladsmåtte er derfor mere eller mindre obligatorisk for at opnå aflastning.

Arbejdsstol

En varieret arbejdsstilling er altafgørende, og det er derfor vigtigt at have mulighed for også at kunne sidde ned i perioder, hvis arbejdsopgaverne tillader det.

I nogle tilfælde er hjul på stolen obligatorisk, så man nemt kan bevæge sig, mens hjul i andre tilfælde kan indebære ergonomiske risici. Brug af en arbejdsstol med hjul på en blød måtte mindsker stabiliteten og kræver stor anstrengelse, når den skal flyttes.

Kombiner arbejdspladsmåtter med arbejdsstole med og uden hjul i virksomheden for at få et dynamisk arbejdsmiljø med mulighed for variation.

Ergonomisk støtte

I industrien samt på lagre og værksteder forekommer der ofte repetitive opgaver, hvor de samme bevægelser gentages i længere perioder.

Arbejdsopgaverne er ofte begrænsede, og der er kort tid til hver opgave. Så kan der være behov for ergonomisk støtte som støttebælter og håndledsstøtte for at aflaste den specifikke del af kroppen, der belastes ekstra meget.